Stockholm Craft Week

Stockholm Craft Week

Programsläpp med metall och textil i fokus

Den 6-9 oktober går Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk av stapeln för fjärde året i rad. Idag släpps det fullmatade programmet – fyra dagar sprängfyllda av nya talanger och etablerade tungviktare inom fältet. I årets upplaga sticker metall och textil som material ut hakan lite extra. Programmet är också socialare än någonsin: det bjuds in till mingel, Social Clubs, workshopar, vernissager, interaktiv performance, After Craft och bussturer med Craft Tour.

Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk

Stockholm Craft Week arrangeras av Konsthantverkscentrum, Svensk Form och Konsthantverkarna och har sedan starten 2019 etablerat sig som ett av de mest intressanta kulturevenemangen i Sverige för både besökare och bransch. Med närmare 60 aktörer och över 300 medverkande konsthantverkare sätter Stockholm Craft Week det vibrerande, samtida konsthantverket på agendan.

Pop-up med världens största akademiska metallverkstad, matigt keramikevent och workshop med tuftningspistol

HDK-Valands utbildning Metal Art, i Dalsland kan skryta med något så unikt som världens största akademiska metallverkstad. Under Stockholm Craft Week tar man över Designtorgets gamla lokaler vid Sergels Torg och visar verk av sjutton konsthantverkare med olika kopplingar till utbildningen. I en av Östermalms äldsta byggnader hittar man Sebastian Schildt verkstäder, dit flera konsthantverkare bjudits in att ställa ut under namnet Dela Det!

För spännande textil workshop ska man ta sig till Folkungagatan, som där en möbelformgivare öppnar upp sin ateljé för att lära ut tuftning med tuftpistol. Svenska Vävakademin bjuder in till workshop och föreläsning om växtfärgning med indigo och krapp, på Östasiatiska museet. På Kaolin utforskas förhållandet mellan keramik, mat och textilier i Liquid Feast, en interaktiv performance och utställning.

Craft Tour, Social Clubs och Lauritz Konsthantverkspris

Under parollen Social Clubs har det i år dessutom lagts extra krut på möjligheten till fysiska möten. För att kick-starta detta hålls redan på kvällen den 5 oktober ett warm-up-event med mingel och internationellt panelsamtal på IASPIS, i samarbete med Konstfack. Den chartrade konsthantverksbussen Craft Tour återkommer i år med full kraft och tar nyfikna besökare på en snitslad bana mellan utvalda programpunkter.

Flera av stadens museer bjuder in till programpunkter, ny plats för i år är Stadsmuseet som tillsammans med Hantverkarna Stockholm presenterar åtta välkända konsthantverkare. Vid invigningen den 6 oktober på Hallwylska museet delar Svensk Form och Lauritz ut sitt årliga Konsthantverkspris och annonserar pristagaren.