Collage Stockholm Craft Week

Stockholm Craft Week 2021

Våra programpunkter

Som en av arrangörerna bakom Stockholm Craft Week har vi som tidigare egna programpunkter. På Bellmansgatan 5 kan du besöka "In the Rough", en medlemsutställning curaterad av textilkonstnär Matilda Dominique. I projektrummet visar vår nya Artist-in-Office, Emma Hasselblad upp sitt pågående arbete. På Mariatorget bjuder Trådverket in vuxna, barn och ungdomar att delta i en väv-workshopen Den jättestora väven. Sist men inte minst och helt nytt för i år är Craft Tour, en chartrad buss med specialinredning som tar dig till konsthantverket.

In the Rough • Medlemmars Show-Wall

Minst en gång om året presenteras medlemmars verk i en Show-Wall på vårt huvudkontor i Stockholm. Inför Stockholm Craft Week 2021 har textilkonstnär Matilda Dominique curaterat utställningen ”In the Rough” som visar upp verk av fem av konsthantverkare: Sara Elggren, Annelie Grimwade Olofsson, Linnea Dalstrand, Sandra Lundberg, Moa Lönn. Hjärtligt välkommen till vernissage 30 september mellan 10 – 12!

"

”Vi berör saker för att försäkra oss om verkligheten.” Orden inleder ett stycke i boken On Weaving där vävaren Anni Albers beskriver hur avsaknaden av närhet till obearbetat material bidrar till att vi mister förmågan till kreativitet. För de fem medverkande konstnärerna i utställningen In the Rough, vars titel är lånad från Albers text, är det just bearbetandet av material som utgör grunden för deras olika praktiker. I verken prövas, ifrågasätts och omformas material och dess beståndsdelar vilket bjuder in till nya tolkningar av vår gemensamma omvärld. /Matilda Dominique

Öppettider

30 september 10.00-16.00
1 oktober 12.00-16.00
2 oktober 12.00-16.00
3 oktober 12.00-16.00

Emma Hasselblad • Artist-in-Office

Emma Hasselblad är textilkonstnär och arbetar främst med stickning som teknik. Hon kommer under sex månader att arbeta från vårt projektrum på Bellmansgatan.

Emma sätter sina verk i relation till kropp, arkitektur, historia och tradition – genom stickorna framträder skulpturer, föreställande bilder och rumsliga gestaltningar samt bärbara och inte bärbara plagg. För Emma är stickandet en metod att undersöka olika texturer, former, silhuetter, färger och färgkombinationer. Flexibiliteten och rörligheten som det stickade tyget erbjuder passar Emmas sätt att arbeta.

Öppettider

30 september 10.00-16.00
1 oktober 12.00-16.00
2 oktober 12.00-16.00
3 oktober 12.00-16.00

Den jättestora väven

Söndag 3 oktober: Tillsammans med Konsthantverkscentrum arrangerar Trådverket en väv-workshop på Mariatorget. Barn, ungdomar och vuxna hälsas välkomna att delta i Den jättestora väven, ett kollektivt konstverk som växer fram när många händer skapar tillsammans. Deltagarna får prova på olika vävsätt och textila tekniker, och se hur de kan användas för att skapa ett eget konstnärligt uttryck. Alla material som används är återvunnen textil. Drop-in 10.00-12.00 & 13.00-15.00. Rekommenderad ålder från 7 år. Yngre barn kan delta tillsammans med vuxen.

Trådverket

Trådverket är ett pedagogiskt projekt som drivs av konstnär Ylva Frick och textildesigner Elisabet Frick. Med Trådverket vill de inspirera till en mer textil och taktil upplevelse av världen, en värld som är beroende av att vi alla börjar agera mer långsiktigt. Medan vi skapar med våra händer upplever vi vad ett material är – hur känns det mot huden, hur ser det ut, och kanske även hur låter och luktar det?

Craft Tour

Lördag 2 oktober: Craft Tour tar med dig på en skräddarsydd guidning till några av programmets guldkorn. Den special-inredda bussen stannar först till vid The Garage för glasblåsningsdemo och en lättare lunch, tar sig vidare till Hanna Hedmans soloutställning på Barklund & Co och hälsar sedan på konstnärerna i ateljékollektiven i Henriksberg. Framåt eftermiddagen kör bussen tillbaka mot Södermalm och avslutar med besök på en utställning som visar verk av studenter från HDK-Valand Steneby. Sista stoppet blir Mosebacketerrassen för vår officiella After Craft!

Samling sker på Konsthantverkscentrum, Bellmansgatan 5. Bussturen pågår mellan 11-17 med avgång och ankomst på Södermalm. Avgift för turen är 150 kr, inklusive lunch. Boka din plats på bussen genom att mejla osa@konsthantverkscentrum.se

Schema

11.00 Konsthantverkscentrum, Blås & Knåda, Konsthantverkarna

12.15 The Garage: Glasblåsningdemo samt lunch

14.00 Barklund & Co

15.00 Åttifjärde Konsthallen, Östermalmskontoret, Gunilla Kihlgren

16.30 HDK-Valand Steneby

17.00 After Craft på Mosebacketerrassen